Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro naše zesnulého Samuraje- shrnutí jeho života

Nejkrásnější překážka

Bylo, nebylo za několika lesy, horami a řekami……… takhle začíná všechno, spíš všechny pohádky, ale tohle není pohádka, je to příběh, který se opravdu stal……., a však jako pohádka začne a jak skončí? To se nechte překvapit, a nechte se vtáhnout do tohoto příběhu stejně jako já. (Tenhle příběh je z roku 1985).

Jednoho deštivého dne se měla stát událost, kterou my lidé nazýváme zrození života. Tento život je lidský a odehrává se v Maďarsku a zrodil se právě teď! „Je to chlapec“ hlásí sestra. Rodiče ho pojmenují Erik. „Gratuluji, máte chlapce, měří  65 cm a váží 3371 gramů“. O sedm dní později jsou propuštěni z nemocnice, jedou domů do panelového bytu, kde Erik s rodiči bydlí.

………O šest let později…….

Na druhé straně světa se zrodila legenda. Né však lidská, ale koňská. Veterinář zvolá „pane Schwzennuer máte klisnu“. Okolo stáje je plno novinářů. Majitel stáje oznamuje novinářům „ naše legenda je na světe, teď pár informací o ní: Narozena- 20.2.1991, pohlaví-klisna, jméno- Naděja´s Big Suprise 2000 (v překladu to znamená: Nadějino Velké Překvapení 2000), plemeno- Hannoverský kůň, matka- Naděje, otec- Hilarou Eibish 2 a je to vranka“. Po celém světě se tato novina rychle roznesla a dozvěděl se to i Erik, ale jeho to moc nezajímalo. Ve všech novinách se psalo jen o malé klisničce o legendě, která se rodí jen jednou za 100 let.

O rok později si roční klisničku zakoupila stáj v Maďarsku. Když se tom večer ve zprávách chlapec dozvěděl,  okamžik stačil na to, aby se do mladičké klisny zamiloval. Hned se rozhodl chodit na nedalekou jízdárnu a příštího rána se tam vypravil zapsat. První hodina byla příšerná, ale naučil se spoustě nových věcí. Ještě dva měsíce po 1. Hodině jezdil pouze v kroku, ale nevadilo mu to. Za tyhle dva měsíce se naučil kompletně ovládat koně pod sedlem i bez sedla, ze země a všechno ve stáji. „Máš talent, zítra začneš klusat a pak se uvidí, ale teď pojď, musím všem něco říct“ říká Erikův trenér Mark. „Drazí milí koňáci musím, vám něco říct mám pro vás 2 zprávy, ta 1. Je že nám dovezou novou klisnu Naděja´s Big Suprise 2000 a ta 2. je že se o ní bude starat Erik. Erik vykřikne radostí. Nyní je nejšťastnější koňák na světě. To on se bude starat o klisnu století a nejen to bude i jejím jezdcem až se obsedne. Toho dne mu šla práce od ruky a to úplně všechno. „ Jdu připravit box pro mého nového koně“řekne Erik. K boxu přistoupí Mark „gratuluji k tomuto koni“. „Děkuji, taky jsem rád, ale…. Chci se tě na něco zeptat“. „Fajn ptej se …“. Naučíš mě lonžovat koně?? Prosím“? „No jasně a to hned teď, ale ještě dříve ti musím něco dát a ukázat“. Mark vezme Erika do sedlovny a ukazujeme sedlo s uzdečkou Naděja´s Big Suprise 2000 a všechno je do fialové barvy. Bere ho ještě do obchodu tohoto klubu. „Na, tady máš od nás všech ze stáje J“. Erik dárek rozbalí a vidí: Fialová ohlávka, fialové vodítko, fialové čištění, fialové kamaše, závodní tričko, zavodní sako, bílé rajtky, minichapsy a pérka. „to nemohu přijmout“. „ Jen si to vem a užívej to dobře“ odpovídá Hanah. „ Děkuji vám všem hrozně moc“. Hanah bere svého koně a Erika do kruhovky vysvětluje Erikovi, jak a co má dělat. Je konec dne a všichni odchází i Erik. Cestou domů přemýšlí nad svou novou klisničkou. Zítra ji dovezou a Erik tam nesmí chybět. Protože je její jméno tak dlouhé dá jí přezdívku Překvapení.

Je druhý den ráno maminka dává Erikovi mrkev, jablka a řepu pro Překvapení. Erik celý nedočkavý běží na jízdárnu a potom rychle do šatny. „Rychle převleč se do toho co jsme ti včera dali za chvíli je tu tvá klisnička“ říká Hanah. „ je to tady má milovaná přijíždí“ říká si pro sebe…… Konečně ze zatáčky vjíždí přepravník a v něm Erikova nová klisna Překvapení. Erik je hrozně nervózní. „Jdi pro ní Eriku!!“ volá Mark. Erik vleze do přepravníku a poprvé ji spatří, je ještě krásnější nežli ji znal z televize a navíc je jeho. Zacvakve vodítko do ohlávky a vyjde s ní z přepravníku. Všichni jsou bez sebe, když ji konečně vidí všichni jí, začnou fotit. „Obejdi s ní pár koleček a dej jí ty dobroty, co jsi donesl“ řekne Mark. Už jí odvedl do stáje do jejího nového boxu. Překvapení si lehla a Erik šel za ní. Začal jí hladit a objímat „konečně si moje Překvapení teď už tě nikomu nedám“. Výjde z boxu a jde, do šatny vezme fialovou ohlávku a jde zpátky do boxu a nasadí ji černé klisně na hlavu. „vypadáš úžasně Prěkvapení sluší ti ta ohlávka“. Klisna Překvapení se postaví a pohladí pysky Erika, Erik si vezme čištění a začne Klisnu Překvapení masírovat a čistit samozřejmě nezapomene na kopýta. „Ty jsi hodná moje klisničko ty moje maličká, si moje a tak to zůstane“.

……. O dva roky později…….

Erik je u své klisničky každý den a už na ní začal skákat. Dnes je den otevřených dveří. Sjelo, se sem spousta novinářů, aby se podívali na klisnu Naděja´s Big Suprise 2000. Na tento den se přišli podívat i rodiče Erika. Všichni jsou zvědaví na to, co předvede Překvapení a Erik. Nejdříve je představování koní Klisna Naděja´s Big Suprise 2000 jde jako poslední a všichni lidé ji nadšeně tleskají. „Tuto klisnu uvidíme ještě ve zkoušce parkúru a na závodě“ hlásí Mark v hlásicí budce. Erik si bere, Překvapeni mimo box, aby jí mohl nasedlat a nauzdit. Povedlo se „vypadáš, skvěle Holka moje nad tebe hezčí není“. Vezme Překvapení na opracoviště, aby ji uvolnil. Hanah běží za Erikem a volá „musíš už jít“. Erik a Překvapení stojí na startu, rozezní se signál a parkúr začíná. Všichni tají dech a čekají na jediné jestli Naděja´s Big Suprise 2000 dokáže přeskočit ten veliký skok uprostřed parkúru. Jsou před ním. Erik nabírá, na rychlosti najednou zpomalí, a pobídne Překvapení, Překvapení se odráží a odskok je absolutně vynikající. Erik cítí napětí a pocit, který mu říká, že to musí skočit. Překvapení zvedá, ocas natahuje nohy a doskakuje. Lidé šílí jako by zajela ten nejtěžší parkúr na světě. „Ona to dokázala, ona to dokázala“ křičí Mark na tribuně. Erik je štěstím bez sebe chválí Překvapení. A oba jsou hrozně moc šťastní. Na druhý den se v novinách, v televizi prostě všude objevuje záběr jejich velkolepého skoku. Klisničce lidé z celého světa posílají krabice cukru, nemluví se o ničem jiném jen o tom skoku. Každé další závody, na které přijedou, odvezou si první místa. Překvapení takhle jezdí na všechny možné závody až do 19 let. Když Naděj´s Big Suprise 2000 ve svých 20 letech umřela, psalo se o ní jako o legendě a ona jí opravdu byla. Každý článek na, který Erik ve smutku narazil, bylo napsáno: Legendární klisna usnula na věky., Klisna století zemřela atd……. Erik ve smutku topil svou duši, ale nikdy na svou legendární klisnu nezapomněl. Vždy tu byla a žila jen pro něho a on tu je a žije jen pro ni. Nikdy na ni svět nezapomene a navždy tady bude žít jako velkolepá klisna století.